Care sunt modurile în care ai putea muri pe Marte

de: Andrada Bonea
17 02. 2016

Mai sunt doar câteva zile până se poate aplica pentru programul de astronauți al NASA, care va rezulta într-o călătorie pe Marte, în jurul anului 2030.

Mars One și Space X speră să trimită oameni chiar mai devreme, dar până acolo, să vedem care sunt riscurile la care ai fi supus, dacă te-ai înscrie pentru așa ceva. Pascal Lee, specialist al SETI, a vorbit la conferința din 2015, care a avut loc în Texas, despre stabilirea oamenilor pe Marte. De data asta, într-un mod ceva mai realist.

Să nu uităm că vorbim despre o călătorie care implică ieșirea din sfera gravitației noastre, precum și navigarea prin spațiu timp de șase luni, mult mai mult decât în cazul călătoriei către Lună. Scott Kelly se află la bordul Stației Spațiale Internaționale de aproape un an, deci măcar știm că e posibil să supraviețuiești în aceste condiții. De asemenea, nu ar trebui să uităm nici de faptul că aterizarea propriu-zisă ar putea, la rândul ei, să ridice câteva probleme. Lee, totuși, a punctat câteva pericole mult mai serioase de atât.

De exemplu, radiațiile care provin de la Soare și de la razele cosmice. O bună parte din atmosfera marțiană a fost pierdută în spațiu acum foarte mult timp, făcând ca protecția împotriva radiațiilor să fie foarte slabă. Jim Logan, fizician NASA și expert în biomedicină, a subliniat că, pentru ca oamenii să supraviețuiască pe Planeta Roșie, ar trebui să trăiască sub pământ, sub un strat gros de sol marțian. Logan crede că va fi aproape imposibil ca oamenii să se plimbe pur și simplu, în rovere sau costume, potrivit CNET.

Oricum, și puțina atmosferă pe care Planeta Roșie o are e toxică pentru oameni, din cauza nivelului crescut de dioxid de carbon. Totuși, acest obstacol nu e chiar insurmontabil. Plantele ar fi bucuroase să poată converti carbonul în oxigen, și ar mai fi și alte soluții posibile. Până acolo, respirația în condiții de siguranță e un alt aspect demn de luat în calcul de potențialii atronauți, mai ales că se adaugă și praful pe listă.

Pentru a fi mai clari, potrivit NASA, ar trebui să ne îngrijoreze praful în sine mai mult decât furtunile de praf, contrar a ceea ce am văzut în The Martian. Furtunile marțiene ating cam 96 de kilometri pe oră, adică nu suficient de mult pentru a cauza pagube mari, dar praful este mult mai fin decât cel pe Pământ.

De asemenea, presiunea atmosferică este foarte mică. Atât de mică, încât dacă te-ai plimba la suprafață într-un costum presurizat sau într-un rover, toată apa din corp ar începe să se evapore. Asta, desigur, nu te-ar ucide imediat, dar sufocarea ar duce la o moarte lentă. De asemenea, temperaturile variază între 27 de grade Celsius și -143 de grade Celsius.